Datagedreven werken header

Datagedreven werken met de kracht van locatie

We leven in een tijdperk waarin data onderdeel uitmaakt van ons dagelijks handelen. In de boardroom voor het bijsturen van bedrijfsprocessen en ook thuis op de bank bij het zoeken naar het beste energiecontract afgestemd op live gebruiksdata. Als je de beschikking hebt over goede data, heb je een voorsprong, een concurrentievoordeel, omdat je betere beslissingen kunt maken. Heb je die inzichten niet, dan is het steeds lastiger goed mee te komen als individu of als bedrijf. Datagedreven werken is geen keuze, maar vraagt om vaardigheden om mee te blijven doen in een veranderende datagedreven maatschappij.

Een goed begrip van data vereist inzicht in locatie. Als je niet weet hoe je data moet interpreteren voor je specifieke plaats, hoe je data van verschillende locaties combineert of interpoleert, en hoe je ze op de juiste manier visualiseert, kan dit leiden tot minder waardevolle of zelfs gevaarlijke conclusies en besluiten.​

Visie van de overheid

De overheid ziet datagedreven werken als een van de belangrijkste transities voor komende jaren. RIJK, Waterschappen, Provincies en Gemeenten hebben elk een visie uitgebracht over datagedreven werken in de fysieke leefomgeving. De bekendste is Zicht op Nederland (ZoN). Hier wordt de kracht van locatie gezien als sleutelfactor in de vorm van Digital Twins, meer afgestemde beleidskaarten en het toegankelijk maken van meetnetten aan burgers en bedrijven.​

​Vanuit Geodan bouwen we mee met en in opdracht van de overheid zodat iedereen mee kan blijven profiteren van de data die er is.

Datagedreven werken is geen keuze, maar vraagt om vaardigheden om mee te blijven doen in een veranderende datagedreven maatschappij.

Data toegankelijk maken voor burgers en bedrijven

Niet alle Nederlanders hebben gemakkelijk toegang tot data, vanwege beperkte digitale vaardigheden of de complexiteit ervan. Onze ambitie is om data voor iedereen toegankelijk te maken met de kracht van locatie, via apps zoals Check-je-plek en Stookwijzer, die gezondheidsdata in begrijpelijke taal presenteren.

Voor bedrijven betekent datagedreven werken dat de juiste data beschikbaar is voor dagelijkse besluitvorming en het bijsturen van processen. Bij ProRail bijvoorbeeld worden incidenten sneller opgelost door locatiedata te gebruiken. We integreren data ook in het dagelijkse werk van postbezorgers van PostNL en vergunningverleners van waterschappen, door alle data samen te brengen en op maat te maken voor specifieke doeleinden.

Cases

In de praktijk

Het is onze rol als bedrijf om overheid, burgers en bedrijven te helpen om een datagedreven te worden. Wij zien het ook als onze taak om de visies operationeel te maken, gebruikmakend van de kracht van locatie. De komende jaren gaan wij dat doen via ons Best Practices raamwerk voor Datagedreven werken dat is gebaseerd op 35 jaar ervaring aan de top van ons vak. Kennis en praktijkervaring rond data gedreven werken die wij uit de hoofden en adviesrapporten hebben gehaald en beschikbaar te stellen aan onze opdrachtgevers en partners. Al onze adviseurs kennen dit raamwerk en nemen het mee in hun opdrachten.

Alle cases
case - Transform 40 000 woningen van het gas af

40.000 woningen van het gas af

De Energietransitie-viewer biedt Transform en beleidsmakers van gemeenten informatie over de kansrijkheid van buurten en straten om succesvol van het gas af te gaan.

Klimaateffectatlas_beeld

Inzichten en kansen in beeld met de Klimaateffectatlas

Digital Twin MCA

Location intelligence voor NOVEX: ruimtelijke multi-criteria analyse als onderdeel van de Digital Twin

Geodan heeft uitgebreid onderzoek gedaan hoe location intelligence (geo-tools) bijdragen aan het oplossen van actuele en complexe ruimtelijke vraagstukken die verband houden met NOVEX. In dit onderzoek hebben wij de nadruk gelegd op de groeiende behoefte en strategie om meer datagedreven te werken.