case - Waterschappen centrale distributie laag

Een waterdicht gegevensoverzicht

De 21 waterschappen in ons land zorgen voor droge voeten en voldoende schoon water. De door Geodan ontwikkelde Centrale Distributie Laag – een centraal waterloket – brengt al hun locatiedata samen. Hierdoor weten de waterschappen en samenwerkingspartners – zoals ProRail, gemeenten en provincies – precies hoe alle dijken, sluizen en gemalen erbij liggen.

Kopje-onder in alle data

Nederland heeft 21 waterschappen die van Limburg tot Groningen locatiedata verzamelen. Zoveel data zelfs dat het steeds lastiger wordt om deze beheer- en onderhoudsgegevens samen te brengen en met elkaar en samenwerkingspartners te delen. Om te voorkomen dat de waterschappen kopje-onder gaan in alle informatie vroeg Het Waterschapshuis – de overkoepelende ICT-organisatie van de waterschappen – Geodan om één centraal waterloket te ontwikkelen.

De oplossing

Eén centraal waterloket

De Centrale Distributie Laag verzamelt dagelijks alle waterschapsgegevens en brengt ze onder in één landelijke en uniforme open dataset die voor iedereen toegankelijk is. Handig, bijvoorbeeld voor gemeenten en provincies die veel zakendoen met de verschillende waterschappen die actief zijn in hun gebied. Zij hoeven de waterschappen niet meer individueel te benaderen om te achterhalen waar bepaalde watergangen en -keringen liggen. Ook krijgen ze een eerste indicatie wat waar wel en niet is toegestaan, bijvoorbeeld wat voor werkzaamheden of gebiedsontwikkeling. Wel zo makkelijk.

Het resultaat

Watervlug gegevens delen

Door de Centrale Distributie Laag kunnen de waterschappen hun locatiedata eenvoudiger verzamelen en delen. Dat bespaart tijd én verhoogt de kwaliteit van de gegevens. Want die worden nu allemaal gecontroleerd en volgens dezelfde standaarden ontsloten. Daardoor kunnen de waterschappen beter visies ontwikkelen. En bereiden ze zich alvast voor op de Omgevingswet die zorgt dat straks iedereen – van medeoverheid tot burger – makkelijk bij gegevens kan om ruimtelijke plannen uit te voeren.

Eén waterloket: een dijk van een oplossing